Imponerande anslutning till Hyppelns kooperativ

På kort tid har 82 medlemmar anslutit sig till Hyppelns nya kooperativ. Det är långt över styrelsens förväntningar – och en bra bit över hälften av målet är redan nått.

Det rådet inget arbetstvång för medlemmar.

Att betala insatsen räcker gott. Det är svaret på en av de vanligaste frågorna som styrelsen för Hyppelns nya kooperativ brukar få.

Men en affär, ett café och en ny samlingsplats – gemensamt ägt i kooperativ form – det engagerar verkligen både bofasta och fritidsboende på Hyppeln.

Efter att styrelsen gick ut med sitt upprop har medlemsavgifterna strömmat in på kontot. På bara en vecka har hela 82 personer bidragit med 600 kronor var, och därmed blivit butiksägare.

Så stark respons hade initiativtagarna inte förväntat sig. I varje fall inte så snabbt.

Men gensvaret är oerhört uppmuntrande för alla dem som i olika arbetsgrupper nu jobbar hårt för att den nya butiken och caféet ska kunna slå upp dörrarna i slutet av maj.

Men målet för antalet medlemmar är förstås satt ännu högre. På lite sikt hoppas kooperativets styrelse att i stort sett alla boende på Hyppeln ska vara med och ge sitt stöd.

På lite kortare sikt är målet satt till 140 medlemmar.

Det bedöms nu vara fullt möjligt att nå inom de närmaste veckorna. Om du inte redan har gått med, och delar visionen, är du förstås välkommen.

Vad innebär det då att vara medlem i kooperativet?

Vi frågar Maria Tornberg, som ansvarar för medlemsrekryteringen:

­– Styrelsen vill passa på att förtydliga att medlemskap inte på något vis kräver att man måste vara aktiv och arbeta ideellt. Att betala insatsen på 600 kronor och bli medlem räcker gott.

– Vill man dessutom bidra med att hjälpa till så är vi förstås bara tacksamma, säger Maria Tornberg.

Det kommer att behövas ideella krafter för att driva affären och caféet. Men det är ingen skyldighet.

– Alla medlemmar har samma värde. Idén med ett kooperativ är just att alla medlemmar har lika stor påverkan på verksamhetens utveckling, och att eventuella överskott fördelas lika mellan medlemmarna.

Insatsen på 600 kronor för privatpersoner kan swishas eller betalas till kooperativets bankgiro.

Swish: 123 347 58 03

Bankgiro:  5649 – 2606

Glöm inte att skriva ditt namn.