EU-miljonen avslöjar Fortets hemligheter

Fortet på Hyppeln var en viktig del av försvaret av Göteborg. Nu öppnas det upp och blir museum.

1,1 miljoner kronor i EU-pengar till lilla Hyppeln – och en ny stor attraktion för öns många besökare. Till slut blev det största tänkbara utdelning på det arbete Arne Johansson drog igång redan 2016. Nu kan fortet på Storevale snart öppna igen.

– Det blir en överraskning. Som på julafton.

Arne Johansson ser fram emot den stora dagen när grävskopan knackar bort cementet och ingången till Hyppelns Fort öppnas upp igen.

– Jag går i ett lyckorus än så länge. Det tar tid att smälta det här, säger han efter beskedet om att 1,1 miljoner i EU-pengar godkänts till projektet.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult har ringt och gratulerat. Det plingar till i Arnes telefon hela tiden. Hyppeln jublar över satsningen.

Arne Johansson, initiativtagare till militärmuseet som skapas på Hyppeln.

Och om Arne svävar lite på moln efter beskedet är det inte så konstigt. Så mycket närmare molnen går inte att komma i Öckerö kommun. Fortet är kommunens näst högsta plats. Utsikten därifrån är magnifik.

Arne väntar sig inte hitta så mycket mer än ett tomrum i bunkern. Men potentialen är mycket stor.

– Det kommer att vara fuktigt och eländigt där nere. Med stora hemska spindlar, har vi fått höra… Vi får börja med att knacka hål och sätta ner avfuktare.

Men med EU-pengarna, och de stora ideella insatser som också ingår i budgeten, är planen att skapa ett militärhistoriskt museum och en stor altan runt om.

Arne Johansson har länge brunnit för sin idé om att öppna upp fortet igen. Under flera år har han med hjälp av bland andra grannen Eva Karlsson, Marcel Larsson och Matz Rosenqvist jobbat med en genomarbetad ansökan om EU-medel.

– Jag satt en hel månad och ringde runt för att samla in offerter och dubbelkolla kostnader.

Till sist blev det full utdelning. Varenda krona godkändes. Nu kan projektet dra igång på riktigt.

Med sitt 360 graders skärgårdspanorama blev Hyppelns Fort en viktig del av det svenska västkustförsvaret under andra världskriget.

I kustartilleriets befästning på Storevale var ett tiotal inkallade grabbar förlagda. Uppgiften var att observera händelserna på havet, och fungera som eldledningscentral för försvaret av Göteborg.

Anläggningen blev också en viktig del av Hyppelns identitet. Den stängdes på 1990-talet och förseglades. Men fortet på Hyppeln är fortfarande en del av svensk militärhistoria, och ett intressant ställe att besöka av flera skäl.

Det kommer att locka många besökare till Hyppeln.

Men först ska det byggas väg upp. Det är den största och mest kostsamma insatsen i projektet.

– Vi sätter igång och jobbar så fort som möjligt. Rolf kommer hit i början på nästa vecka och vi ska titta på var vi bäst kan lägga vägen, säger Arne.

Rolf är den lokala anläggningsentreprenören RPG på Öckerö, som fått jobbet.

Vägen ska byggas så att den har samma standard som den övriga slingan runt ön. Det ska bli möjligt att ta sig hela vägen upp till den spektakulära utsikten – även med barnvagn eller rullstol.

Det är fler än Arne, Eva, Marcel, Matz och Rolf som är engagerade i den här storsatsningen.

En av dem är författaren Åsa Lantz.

– Jag håller henne informerad hela tiden. Men hon har mycket att göra med Kungen just nu.

Åsa Lantz skriver en dramaserie för SVT om det svenska kungahusets släkthistoria – en svensk version av brittiska storsuccén The Crown. Men hon har tidigare berättat om hur hon tände till på historien om Fortet på Hyppeln, där hennes egen morfar var förlagd under kriget.

En annan medhjälpare har gruppen hittat i form av en officer vid gamla KA4. Han är djupt engagerad i att hjälpa till med att leta upp inventarier och militär utrustning som har funnits i fortet.

Tidsenliga uniformer, tält, maskeringsnät och mycket annat ska göra det lilla militärmuseet komplett.

– Nästa år räknar vi med att det blir invigning. Allt kanske inte är på plats i muséet då. Men vi ska i alla fall ha så att vi kan bjuda på ärtsoppa och pannkakor, säger Arne Johansson.