Hans öppnar proffsigt distanskontor på Hyppeln

Är du ute med båten – och behöver ta ett viktigt kundmöte i en annan världsdel? Välkommen till Hyppeln. Nu finns allt du behöver här.

Under ett år med pandemin har den digitala möteskulturen blivit det nya normala. Drömmen om att jobba från segelbåten, husbilen eller stranden på en skärgårdsö har plötsligt blivit möjlig att förverkliga.

– Vi har vant oss att jobba hemifrån eller där vi råkar befinna oss, och vill inte längre vara låsta vid ett enda kontor, säger Hans Sandholt som ligger bakom den nya företagssatsningen Hyppeln42.com.

Före pandemin tillbringade Hans Sandholt omkring hälften av sina arbetsdagar på resande fot, i sitt jobb som ansvarig för marknad och försäljning av Ericssons mikrovågslänkar på jättemarknaden Afrika.

Numera kan han lägga största delen av sin arbetstid på Hyppeln – och nå ännu fler kunder. Resorna är borta. Men det har ändå blivit betydligt mer effektiva säljmöten.

Båten inte bästa kontoret

I vissa yrken gör den digitala kommunikationstekniken det möjligt att arbeta var som helst, med arbetsgivarnas välsignelse. Den svenska globala telekomjätten Ericsson är inget undantag. Trenden för ökat distansarbete driver på investeringarna i mobilnät och infrastruktur. Det gillar förstås Ericsson.

Men precis som många andra distansarbetare upptäckte Hans ganska snabbt att köksbordet eller en hörna i sovrummet inte är den optimala kontorsarbetsplatsen.

Den erfarenheten omsätter han nu i en ”Coworking hub” på Hyppeln. Där kan vem som helst hyra in sig vid ett riktigt skrivbord och i en välutrustad kontorsmiljö.

I en fantastisk skärgårdsmiljö några tiotals meter från Hyppelns gästhamn.

Men som erfaren säljare vet Hans också att det krävs mer än ett hyggligt bredband för ett lyckat kundmöte.

– När du går in i ett säljmöte ska det kännas som att du går upp på en scen för en performance. Det är ingen vanlig arbetsplats, säger han.

– Det ska inte vara burkigt ljud eller dålig belysning. När man presenterar för en kund är det viktigt att man ser bra ut, att alla ansiktsuttryck syns.

Därför utrustas Hyppelns coworking hub med en genomtänkt internetstudio för proffsiga digitala möten.

– Där inne är det ett tyst och klangfritt rum, välventilerat med rätt färgtemperatur på belysningen. Jag märker på kunderna vilken skillnad det gör om man uppträder i en professionell miljö, låter bra och syns bra.

Hans Sandholt bytte resorna till Afrika mot videomöten på Hyppeln. Ny öppnar han kontor för andra distansarbetare.

Internet med hög kapacitet

Kontorsplatserna och internetstudion är precis som det nya caféet och affären inrymda i Hyppelns gamla skolhus. Det utvecklas nu till en central mötesplats på ön.

Här finns fyra arbetsplatser. Två är topputrustade, med höj- och sänkbara skrivbord. Två är lite enklare.

Det går att hyra in sig för enstaka arbetsdagar eller för längre tid. Här finns internetuppkoppling med hög kvalitet och all utrustning som behövs för snygga videomöten. På golvet har Hans lagt ljuddämpande matta.

– Jag tror inte det är någon annan av de mindre öarna i Göteborgs skärgård som har detta. Men om den här satsningen flyger har jag en idé om att sätta upp samma koncept på fler ställen, säger Hans Sandholt.

– Vi på Ericsson har fått veta att det inte blir några resor alls före nyår. Sedan kommer vi att behöva resa ut för att träffa kunder ibland. Vi är sociala människor som behöver träffas också. Men det blir nog bara runt tio procent av den restid vi hade tidigare.