Efter succépremiären – Hökeriet visar vägen

Den succéartade premiärhelgen är avklarad för Hökeriet – Hyppelns nya affär och café som drivs av höpplarna själva. Nu gör kooperativet sig redo för nästa steg, för att säkra upp att kundunderlaget blir tillräckligt stort.

– Hyppeln har så stora kvaliteter, med naturupplevelser som många människor skulle lockas av om de bara kände till ön, säger Maria Tornberg i kooperativets styrelse

Med en ny fräsch affär och en välkomnande samlingsplats fyller Hökeriet inte bara en viktig funktion för alla som bor på Hyppeln eller är återkommande fritidsboende på ön. Hökeriet blir också ett av de mest betydelsefulla inslagen i arbetet med att göra Hyppeln ännu mer attraktivt för tillfälliga gäster.

Möjligheten att handla eller ta en fika är viktig för alla som gästar ön med båt, husbil eller till fots. De kommer förstås värdesätta de utökade öppettiderna. Från och med midsommarveckan och resten av högsäsongen håller Hökeriet öppet mellan 9.00 och 18.00. Veckans alla dagar.

Fram till dess, vecka 21 till och med vecka 24, är det kvällsöppet tisdagar och fredagar samt 9-18 lördag och söndag.

En utflyktsattraktion

Men Hökeriet erbjuder mycket mer än så. Med tilltalande inredning och design, ett genomtänkt utbud och ett café, där allt är hembakat och mottagandet varmt, skapas en ny berättelse om pärlan längst ut i väster.

Den vilda och vackra ön blir nu också ön med de vänliga människorna och de goda bullarna.

– Det blir vårt nästa steg, att locka allt fler göteborgare och andra till dagsutflykter med fika, underbara promenader och fantastiska vyer. Vi hoppas att ryktet kommer att sprida sig, säger Maria Tornberg.

Hon vill att Hyppeln ska segla upp som ett naturligt val av utflyktsmål.

Maria Tornberg

– Vad ska vi göra i dag? Vi åker till Hyppeln. Längst ut i Västerhavet där man ser från Vinga till Marstrand. Solnedgången är makalös. Det tar bara en dryg timme att åka dit. Och det finns ett urmysigt café.

Med den visionen blir Hökeriet en del i ett större och växande utbud där restaurangen Stora Oset också är en stor attraktion. Nästa år tillkommer den militärhistoriska berättelsen uppe på Fortet med 360-gradersutsikten från högsta toppen.

Fler satsningar på gång

Servicen och utbudet i gästhamnen kommer alltid vara en grundbult i den utvecklingen. Men även andra initiativ är viktiga. Som Galleri MåzArt, med Leif Plasidius akvareller och Bea Lijic smycken, HIK:s arrangemang, samt Hans Sandholts satsning på distanskontorsplatser med proffsig studio för digitala möten. Och snart öppnar Eva Karlsson en antik-och prylbod som blir ett spännande komplement till affären. 

På lite längre sikt finns både planer på vandrarhem och kanske en bastuanläggning i hamnen.

Svår balansgång

Men det är aldrig helt okomplicerat med ökad turism i en genuin skärgårdsmiljö. Med många besökare ökar förstås riskerna för att naturen slits eller att andra störningar uppstår.

Maria Tornberg, som själv är inflyttad höpplare, förstår att det är en svår balansgång. Men hon anser också att fler tillfälliga gäster är något av en överlevnadsfråga för Hyppeln. Det är nödvändigt för att affären ska kunna hålla öppet även på sikt och utveckla verksamheten. Affären och restaurangen är i sin tur en förutsättning för att hamnen ska få in de intäkter som behövs för underhåll och utveckling.

Och med fler dagliga besökare ökar underlaget för färjetrafiken och annan kommunal service som är nödvändig för alla som bor här året runt.

– Exploateringen måste ske på ett sätt som värnar om det genuina Hyppeln och den välkomnande stämningen, säger Maria.

– Tillsammans kan vi skapa något vi kan vara stolta över, och som bidrar till att Hyppeln fortsätter vara en levande ö som lockar både boende och besökare. Tar vi inte tag i öns utveckling själva kommer förr eller senare någon exploatör utifrån att göra det och förvandla denna pärla till ännu en skärgårdsö som bara lever under sommarmånaderna.