Två alternativ för danska ambulansbåten

Det är bråttom, katamaranen är stor och snabb och i Hyppelns gästhamn kan det vara trångt. Då gäller det för ambulansbåtens besättning att vara väl förberedd.

Ambulansbåten M/V Rescuer har besökt Hyppeln för att rekognosera tilläggningsplatser. Både kajen vid kranen och det tidigare provisoriska färjeläget fungerade.

Men besättningen har ändå sina farhågor för kajen vid kranen. Under högsäsong kan det vara trångt att ta sig in i hamnen och det kan, som vi vet, ligga många gästbåtar vid kajen.

Normalt är M/V Rescuer hemmahörande i södra skärgården. Nu var det ett glatt gäng om fyra besättningsmedlemmar från Nothern Offshore Services (NOS) som besökte Hyppeln.

3 av 4 besättningsmedlemmar på M/V Rescuer.

NOS är ett danskt bolag som har cirka 40 båtar för varierande offshoreservice. Alla utom en är rödvita. M/V Rescuer är målad enligt svensk standard, dock är den fortsatt dansk-flaggad, helt i linje med fri rörlighet av varor och tjänster inom EU.

NOS har ett totalentreprenadskontrakt med Sahlgrenska universitetssjukhuset/Västra Götalandsregionen.

Båten är en höghastighetskatamaran som är mycket smidig och lättmanövrerad. Den byggdes 2015 vid norska Grovjord Mekaniske Verkstad.

I Göteborgs skärgård bemannas den med två sjuksköterskor förutom befälhavare och styrman. På däcket finns en ambulans.

M/V Rescuer anlöper Hyppeln (Foto Cissi Andersson)
Obs, inget ljud.

Fakta:
Längd: 21,25 meter
Bredd: 7,65
Djupgående: 1,3
Bruttodräktighet: 215 ton
Maskin: 2x Caterpillar C32 på vardera 1 081 kW
Maxfart: 35 knop
Marschfart: 30 knop
(KÄLLA: Wikipedia)