Alexander och Andreas tar över krogen på Hyppeln

Det ser ut att bli ett generationsskifte i restaurangen på Hyppeln. Alexander Nicoletti, 21, och Andreas von Essen, 22, pluggar tillsammans på Handelshögskolan i Göteborg. Nu går de in som nya sommarkrögare.

Alla kontraktsdetaljer är inte riktigt klara, men Alexander och Andreas är i full gång med förberedelserna för att ta över krogen Stora Oset, eller Rökeriet som den fortfarande kallas på Hyppeln.

– Från och med första mars hoppas vi kunna komma igång med de praktiska förberedelserna inför säsongen, säger Alexander Nicoletti.

Tillsammans med sin studiekompis Andreas von Essen startar han ett restaurangbolag som tar över den verksamhet Maria Birgersson och hennes familj har drivit. I affären som nu håller på att slutföras finns också en fastighetsöverlåtelse och ett arrendeavtal med hamnföreningen. I de delarna finns Alexanders och Andreas familjer inkopplade.

Jag började plocka disk som 14-åring

Alexander Nicoletti

I bakgrunden finns också Alexanders far Giovanni Nicoletti som stöd och rådgivare. Giovanni Nicoletti är välkänd i Göteborgs krogvärld bland annat som tidigare ägare av Hard Rock Café i Norden samt O´Learys och Joe Farellis på Avenyn.

Det var där Alexander fick sin introduktion till restaurangvärlden och värdefull praktik.

– Jag började plocka disk redan som fjortonåring, och har jobbat som servitör bland annat på O´Learys och i hovmästarrollen på Joe Farellis, berättar han.

På Hyppeln är förstås nyfikenheten stor på de nya krögarna. Restaurangen betyder mycket för öborna, men också för hamnen och båtgästerna.

En nysatsning på krogen blir ytterligare en attraktion som kompletterar Hökeriet, Hyppelns affär och café, som öppnades 2021, de 20 nya sjöbodar som byggs i hamnen under våren och den EU-finansierade nyöppningen av ”Fortet” på öns högsta punkt.

– Vi har planer framöver, men kommer inte göra stora förändringar under första säsongen. Nu vill vi lära känna hypplarna och restauranggästerna för att få en känsla för deras önskemål, säger Alexander Nicoletti.

Första riktigt stora frågan är att skaffa serveringstillstånd för alkohol. Den processen har satts igång och Alexander har hopp om att det ska vara klart till att sommaren.

En annan viktig förberedelse är att hitta en bra kock och sätta menyerna.

– Jag har bra kontakter inom restaurangvärlden. Vi vill hålla hög kvalitet på maten. Och Andreas är en duktig bartender som kommer att vilja blanda goda sommardrinkar att njuta av, säger Alexander Nicoletti.

– Men vi är bara i början av processen, nu ligger fokus först på alla myndighetskontakter.