Strålande utsikter efter vackra Hyppelns senaste ansiktslyft

Sandstranden har tagits tillbaka från nässlorna, krogen har gjort en nystart, sjöbodar vid lilla hamnen Viga har gett Hyppeln en ny profil, Fortets spektakulära utsiktsaltan är snart klar, gästhamnen är mer gästvänlig än någonsin och skärgårdens charmigaste affär och café går in på andra säsongen. Välkommen till ön som alltid förnyar sig.

Flera års påstötningar, på gränsen till tjat, fick till slut resultat. Öckerö kommun tog ansvar för Sandtången. En av kommunens finaste sandstränder har befriats från nässlor och gammal tång.

– Vi har fått beachen tillbaka, säger Marie-Louise Ljung som tillsammans med Arne Johansson idogt har arbetat för detta under flera år.

– Samhällsföreningen har legat på om detta i alla instanser. Från den politiska ledningen till verkställande tjänstemannanivå. Nu är vi väldigt tacksamma för resultatet, säger Marie-Louise.

Men Arne och Marie-Louise ser att det finns mer att göra, och vädjar om hjälp.

– Vi skulle vilja att frivilliga krafter på ön tar sig an gräset på gångstigarna. Till exempel behöver stigen ut på gamla fotbollsplanen klippas.

När midsommarhelgens besökare kommer ut till Hyppeln är det till en ö som utvecklats mycket på senare år.

Förra året startade öns eget kooperativ en välsorterad affär och ett mysigt café. Verksamheten har drivits vidare under lågsäsongen och fått stor social betydelse som en samlingspunkt. Nu går den in på andra högsäsongen.

Utbudet av god mat och dryck har dessutom ökat mycket genom nystarten av restaurangen Stora Oset. Fastigheten, restauranglokalen och köket har fått ett ansiktslyft.

Med nya kockar, en ny spännande meny och en trevlig sommardrinklista har Stora Oset goda möjligheter att bli en attraktion för såväl båt– och husbilsgäster som för besökare som kommer till Hyppeln över dagen.

Bakom restaurangen har Hyppelns 20 nya sjöbodar rests. De har byggts på en yta som tidigare var sorgligt outnyttjad. Nu utgör de röda bodarna och den stora träbryggan en trevlig ny skärgårdsmiljö som även lyfter Hyppeln sedd från sjösidan.

Hyppelns gästhamn är också inne i en positiv förändringsprocess. Förra året tillkom en ny flytbrygga med ökad kapacitet att ta emot båtgäster. I år har bland annat ytan för husvagnar och husbilar styrts upp med markerade uppställningsplatser.

Hamnföreningen har även etablerat ett nytt Hamnkontor och anställer särskilda hamnvärdar över sommaren, som ska hjälpa båtgästerna tillrätta.

Vid Viga har en gräsyta frigjorts genom att båtvagnarna som brukade stå där har flyttats.

– Där är det meningen att Samhällsföreningen ska ställa i ordning en aktivitetsplats med någon form av sysselsättning även för barnen, och möjlighet att sitta och fika. Vi välkomnar alla som vill engagera sig i detta, säger Marie-Louise Ljung.

På öns högsta punkt, Storevale, har det hela vintern och våren pågått ett intensivt arbete med att öppna upp den gamla militära anläggningen som går under namnet Fortet på Hyppeln. Bergrummen blir militärmuseum och en väg har anlagts som gör det enkelt att komma dit upp. Invigningen är tänkt att äga rum lite senare i sommar.

Just nu pågår arbetet med att bygga den stora träaltanen runt om Fortet. Det görs med frivilliga och ideella insatser. Altanen kommer att erbjuda en spektakulär utsikt och vara en mycket god anledning, bland flera, att besöka  Hyppeln – som för många nog fortfarande är en outforskad men otroligt vacker del av Göteborgs skärgård.

Altanen vid Fortet på Hyppeln kommer att erbjuda fantastisk utsikt.