Inge bygger Hyppelns nya attraktion – datum satt för Fortets invigning

Snart sätter Arne Johansson ärtsoppan på värmning i kokvagnen utanför Fortet. Nu är datumet satt för invigningen av Hyppelns nya attraktion.

Längst upp, och längst ut, på Storevale är Inge Ljung nästan klar med det imponerande bygget av skärgårdens mest spektakulära utsiktsplats.

Inge är egentligen pensionerad som snickare, sedan en hel del år. Men nu bygger han på den stora träaltanen som en ideell arbetsinsats. Det görs inom ramen för EU-projektet för svensk landsbygdsutveckling, som Fortet på Hyppeln är en del av. Och det är många som har hjälpt till med bygget på samma villkor. Precis som det ofta är på Hyppeln. Peter Andersson har bland annat hjälpt till med att lägga grunden tillsammans med Inge och är nu med och slutför bygget. Och frivilliga har ställt upp för att i flera omgångar frakta upp det tunga virket till öns högsta topp.

Inge Ljung.

Fortet har redan blivit internationellt känt. Det har Inge märkt när han kämpat med de tunga stadiga golvplankorna och finsågat anslutningen mot den ojämna bergväggen.

– Det har kommit besökare hit upp från Tyskland och flera andra länder som frågar efter Fortet. Det verkar finnas ett stort intresse och informationen sprider sig, berättar han.

Fortet har öppnats upp, de fuktiga rummen har torkats ur, väggarna har målats, nya elinstallationer har gjorts och den gamla militära spaningsanläggningen har återfått en del av sin tidigare utrustning. Det är militär teknik med hög precision – långt före digitaliseringens tidevarv.

Marcel Larsson, Arne Johansson och övriga i projektledningen har etablerat goda relationer med Amf 4, och med personer som har genuina kunskaper om den tid när Fortet var en viktig del av försvaret av Göteborg och Sverige.

Inge Ljung och Arne Johansson.

Göteborgs-Postens reportageteam har varit på besök. Men Hyppelns nya turistattraktion har ännu inte öppnat för allmänheten. Många har frågat när det ska ske. Nu har datum för invigningen i alla fall bestämts.

– Vi har bestämt oss för att det är dags för invigning lördagen 20 augusti klockan 12.00. Det kommer att serveras ärtsoppa och pannkakor, korv med bröd samt kaffe, säger Arne.

Den nya vägen som slingrar sig upp på berget är redan en attraktion på Hyppeln. Trädäcket med den fantastiska skärgårdsutsikten kommer att locka många nya besökare till den kanske mest genuina skärgårdsmiljön i Göteborgsregionen.

Det förväntas i sin tur skapa ännu större kundunderlag för Hökeriet, Hyppelns kooperativt drivna affär och café, och för Stora Oset, restaurangen som startat om i ny regi 2022. 

Det stora trädäcket kommer att ha plats för evenemang – varför inte ett bröllop?