Ut på tur, aldrig sur! Så är det att gå tur på ön, – om du tar slingan eller bestiger nordöarnas högsta topp, som är här på Hyppeln. Vi har lagt ut en vandringskarta så att det skal vara enkelt för dig att ta en tur i naturen. 

Ladda ner Hyppeln turkarta i en utskriftsvänlig version i pdf

 

 

Slingan runt ön är ca 3km lång och är grusbelagd. Den passar både för en löptur och för familjer med barnvagnar. Med jämna mellanrum finns utsiktsbänkar och på en del platser även grillplatser med bord. Längs med slingan njuter du av den fantastiska utsikten över västerhavet såväl som inomskärs med livlig båttrafik. Du möts av en otrolig natur av både rullstensåsar och lite skogspartier, som bär historia sedan senaste istiden. På den nordöstra sidan ligger Hyppelns fina sandstrand. På toppen av Hyppeln finns en gammal militäranläggning. Det finns ingen uppmärkt stig upp hit så man får gå lite i terrängen. Men de som tar sig upp möts av en otrolig 360 graders utsikt över hela norra skärgården.

Öckerö kommun har tagit fram en naturguide med stöd av LONA-bidrag från Naturvårdsverket, som beskriver öarnas vackra natur och dess skatter. Ladda ner Öckerö kommuns Naturguide i PDF-format

1 Se solen gå ned i Västerhavet

Solnedgang på Hyppeln (©Isabel Bjurmalm)

På västra sidan kan man njuta av naturens element, på hösten slungas vattenkaskadena i stormvindarna och under sommarkvällarna visar sig en fantastisk eldfängd himmel. Promenera ut til gamla fotbollsplan och sätt er och njut kaffekorgen.

Tyvärr får man inte elda och grilla direkt på bergen. När torka råder – tänk på brandrisken!

2 Gamla fotbollsplan

IMG_4351Vänd blicken mot sydväst och se det stora blocket som slungades upp av havet på klippan under en nyårsstorm 1951. Gamla fotbollsplanen andvänds numera till modellflygentusiaster. Nya fotbollsplan, som ligger mellan husen och berget, invigdes 1985. Bakom stugan vid fotbollsplanen finns en lekplats. När ni blickar ut mot väster ser ni Hätteberget och Marstrand fästning i norr, Stora Pölsan i väster och Vinga fyr i söder.

3 Sockertoppen

IMG_4347I norra änden av den gamla fotbollsplanen reser sig en ståtlig sten som ser ut som en gammaldags sockertopp. Viss tvekan råder om namnet, men Sockertoppen nämns i en karta som godkänns av Lantmäteriet 1984.

4 Djur och natur

IMG_4306Rullstensåsarna längs nordöstra sidan bildades vid sista istiden. Det finns flintavslag från tidiga jägare, som antagligen kom ut när isen låg, för att jaga säl och annat vilt. Förutom den rikblommande kaprifolen, slånbär, nyponbuskar och många andra arter, finns sällsynta och vissa fridlysta växter som t.ex. strandkål, strandvallmo, marrisp, gul svärdslilja, klockjung och den blå kustgentianan. Det finns även en köttätande växt som heter Sileshår.

5 Stenröset på Gärsslätta

Här kan man se Jättehuvudet, vänd blicken mot norr och se om du ser ansiktet!

6 Klyvna stenen

IMG_4302Det finns två teorier om denna sevärdhet. Den ena är en skröna och säger att ”blixten slagit ner i den”. Den andra är lite mer ur vetenskaplig synvinkel och beskriver hur isen sprängt isär stenen. Oavsett vilken teori du tror på så känn på dom släta sprickytorna!

7 Sandtången

IMG_4283

Kommunal badstrand som ligger på den nordöstra sidan av ön mot Rörö. Stranden är långgrund med en brygga med badstege och en flotte för de som vill ha djupare vatten. Här finns också en toalett. Platsen där bryggan ligger kallas för Gule Udde.

Privata småbåtar anvisas att ligga söder om badplatsen.

8 Storevale

IMG_4799

Högsta punkten på ön med sina 43 möh. 1941 byggde militären ett fort. Efter att beredskapsarbetarna gjort sitt kom militären. Ett tiotal innkallade grabbar kom och några gifte sig och blev kvar.

 

 

 

 

 

Alla foton: © Isabel Bjurmalm