EU-miljonen avslöjade Fortets hemlighet
1,1 miljoner kronor i EU-pengar till lilla Hyppeln – och en ny stor attraktion för öns många besökare. Till slut blev det största tänkbara utdelning på det arbete Arne Johansson drog igång redan 2016.
– Det blir en överraskning. Som på julafton.
Så sa Arne Johansson när det blev klart att Hyppeln tilldelas EU-medel för hans drömprojekt, att öppna upp Fortet på Storevale och skapa en ny turistattraktion. Så här togs nyheten emot i april 2021:
Arne Johansson ser fram emot den stora dagen när grävskopan knackar bort cementet och ingången till Hyppelns Fort öppnas upp igen.
– Jag går i ett lyckorus än så länge. Det tar tid att smälta det här, säger han efter beskedet om att 1,1 miljoner i EU-pengar godkänts till projektet.
Kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult har ringt och gratulerat. Det plingar till i Arnes telefon hela tiden. Hyppeln jublar över satsningen.
Och om Arne svävar lite på moln efter beskedet är det inte så konstigt. Så mycket närmare molnen går inte att komma i Öckerö kommun. Fortet är kommunens näst högsta plats. Utsikten därifrån är magnifik.
Arne väntar sig inte hitta så mycket mer än ett tomrum i bunkern. Men potentialen är mycket stor.
– Det kommer att vara fuktigt och eländigt där nere. Med stora hemska spindlar, har vi fått höra… Vi får börja med att knacka hål och sätta ner avfuktare.
Men med EU-pengarna, och de stora ideella insatser som också ingår i budgeten, är planen att skapa ett militärhistoriskt museum och en stor altan runt om.
Arne Johansson har länge brunnit för sin idé om att öppna upp fortet igen. Under flera år har han med hjälp av bland andra grannen Eva Karlsson, Marcel Larsson och Matz Rosenqvist jobbat med en genomarbetad ansökan om EU-medel.
– Jag satt en hel månad och ringde runt för att samla in offerter och dubbelkolla kostnader.
Till sist blev det full utdelning. Varenda krona godkändes. Nu kan projektet dra igång på riktigt – Fortets hemlighet.
Eldledningscentral
I kustartilleriets befästning på Storevale var ett tiotal inkallade grabbar förlagda. Uppgiften var att observera händelserna på havet, och fungera som eldledningscentral för försvaret av Göteborg.
Anläggningen blev också en viktig del av Hyppelns identitet. Den stängdes på 1990-talet och förseglades. Men fortet på Hyppeln är fortfarande en del av svensk militärhistoria, och ett intressant ställe att besöka av flera skäl.
Det kommer att locka många besökare till Hyppeln.
Syftet med projektet är att lyfta fram den militära historian som finns på Hyppeln samt att skapa förutsättningar för att få fler besöksanledningar till ön.
Målet med projektet är att ha anlagt en gångväg upp till fortet, byggt en altan i anslutning till fortet samt ha inrett, öppnat upp fortet och gjort det tillgängligt för besökare.
Boka visning
Arne Johansson och Marcel Larsson arrangerar gruppvisningar av Fortet på Hyppeln.
Kontakta dem på telefon 0722-424989 eller 0705-313810