Fågelskådarna väntar på hård vind från sydväst
När vinden friskar i från sydväst, då mår fågelskådarna på Hyppeln som bäst. Nu kan de dessutom krypa in i det nybyggda knuttimrade vindskyddet – och se havsfåglar från norra Sibirien tryckas in mot öns stränder.
– Hård sydvästlig vind, gärna flera dagar i sträck. Det är det vi väntar på. Då får man skydd här, och kan se havsfåglar passera på nära håll. Det kommer måsar, labbar och vadare från norra Sibirien. Och fåglar till och med från Sydatlanten, Falklandsöarna eller ännu längre ner.
Det är Ingemar Åhlund som berättar entusiastiskt. Han började själv fågelskåda 1965 och har bott på flera ställen längs Västkusten. På Hyppeln har han på senare år inte bara hittat en samhörighet med människor som han uppfattar som unikt välkomnande och hjälpsamma.
Här finns också speciella möjligheter att se ovanliga fåglar.
– Grå lira till exempel, det är en helt havslevande art som häckar på södra halvklotet när vi har vinter. Sedan rör den sig upp en i en stor båge över norra Atlanten och kan till och med komma in här när det blåser. Men de är en bit ut, man måste ha tubkikare.
En dröm gick i uppfyllelse
I augusti 2024 gick en flera år gammal dröm i uppfyllelse för Ingemar och Samhällsföreningen på Hyppeln. Då kom vindskyddet på västsidans bästa skådarläge på plats.
Den knuttimrade byggnaden, som är finansierad av anrika Göteborgs Ornitologiska Förening, är monterad av den lokala snickaren Tobias Olsson. Den smälter fint in i den vackra omgivningen. Både till färg, form och material.
Vinklat för bästa sikt och skydd
– Titta här, säger Ingemar, den är exakt vinklad mot nordväst så att man ska få bästa sikt och ändå sitta helt skyddad för väder och vind. Titta på brädhögen där uppe bakom klippan. Där brukade två fågelskådare från Göteborg sitta tidigare för att få lite lä. Det var därför vi valde den här platsen.
Vindskyddet kommer säkert också att användas av andra som går den vackra slingan runt ön. Utsikten är fantastisk och naturens skönhet kan inte vara mer påtaglig. Med klipporna, klapperstensfälten från istiden, det vilda havet och den magnifika obrutna horisonten där solnedgången kan vara en helt underbar upplevelse.
Hyppeln har blivit känt i hela landet
De senaste tio åren har Hyppeln etablerat sig som ett nytt favoritställe för fågelskådare som är ute efter att spana in ovanliga havsfåglar. Nu väntas ännu fler skådare kliva av färjan, bärande på sina stativ med långa tubkikare och kameror med teleobjektiv på väg ut mot västsidan.
Kanske kommer de att stanna till en stund för en fika eller handla lite på Hökeriet. Säkert gör de också Hyppeln mer känd – som ett levande skärgårdssamhälle med utvecklingspotential och en möjlighet att leva ett ovanligt gott liv.
– Fram till 2012 var Hyppeln helt okänt bland skådarna, särskilt utanför Göteborg. Nu är det känt i hela landet, säger Ingemar Åhlund.
Tillgängligheten är den största fördelen med Hyppeln, förutom fågellivet förstås.
– Du kommer längst ut i havsbandet på några minuter från färjan. Det är mycket bekvämare att ta sig hit ut längs slingan, än det är på många andra ställen där det kan vara långt och besvärligt att gå, säger Ingemar Åhlund.
Bakgrunden till att livet nu blir ännu lite lättare för besökande fågelskådare är ett idéarbete som öns invånare genomförde tillsammans för några år sedan. Då kom vindskydd upp som en tänkbar ny attraktion. Möjligen för att Ingemar Åhlund tidigare hade burit fram idén i olika sammanhang, när människor frågat honom om hans stora intresse.
Sedan gick samhällsföreningen snabbt från ord till handling och tillsatte en liten projektgrupp. Det ligger mycket administrativt arbete, med blod, svett och tårar för att driva ett sådant här projekt i mål. Men det behövs också pengar.
– När Göteborgs Ornitologiska Förening ställde upp så frikostigt blev vi förstås jätteglada, berättar Ingemar.
Vindskyddet köptes som en byggsats från timringsutbildningen vid Sjöviks folkhögskola utanför Avesta, och levererades med helikopter.
Det är en tung gedigen byggnad med tjocka väggar. För att det ska vara torrt och skyddat därinne är den helt sluten på tre sidor.
– Kommer stormen rakt in blir vindskyddet ett vindfång. Det gäller att det står kvar då. Det är därför Tobbe har förankrat det med vajrar i berget.
Vad är det märkligaste i fågelväg du har sett här ute Ingemar?
– Det är ganska mycket. Svårt att välja. Men 5 oktober 2021 hittade jag en ung rosenstare här. De ser ut som andra starar men kaffelatte-färgad och med gul näbb. Den var väl här sex, sju dagar och jag larmade i våra kanaler. Det kom ganska många ut hit för att försöka se den då, men det var bara några som lyckades fota den.
– Förra veckan såg jag en aftonfalk som sträckte över Rörö och Hyppeln. Det är också en ovanlig fågel här. Aftonfalken är ganska liten och äter mest insekter.
Och när kommer de mest sällsynta fågelskådarna?
– De kommer när det ska blåsa hårt från sydväst. Helst flera dagar i sträck. Säkert redan nu i höst.
Vinden kommer in från sydväst
Jag sov ingenting i natt
För himlens alla stjärnor
Dom glimma mot mej
Som en outtömlig skatt
Och vindarna bar med sej dofter
Från ett fjärran hav
Och mitt hjärta det stod vidöppet
Och tog emot allt vad natten gav
(Ulf Lundell)
Upplev naturens dramatiska skiftningar
Det finns rikliga möjligheter till fina och ovanliga naturupplevelser på Hyppeln. Den fria utsikten mot Västerhavets obrutna horisont är spektakulär. På kvällen doppar sig solen i havet, och du njuter av skådespelet från en fortfarande solvarm klippa.
Men det finns även mycket annat att uppleva. Inte minst det dramatiska vädret.
Läs om Stormen, Faunan, Den Marina Miljön och Novemberrusket