Naturen
Det finns rikliga möjligheter till fina och ovanliga naturupplevelser på Hyppeln. Den fria utsikten mot Västerhavets obrutna horisont är spektakulär. På kvällen doppar sig solen i havet, och du njuter av skådespelet från en fortfarande solvarm klippa.
Men det finns även mycket annat att uppleva. Inte minst det dramatiska vädret.
Stormen
När stormen kommer in från väst förvandlas sol- och badparadiset till ett rytande, smått skrämmande naturväsen.
Vågorna piskar mot klipporna. Skummet yr. Och det är svårt att stå upprätt.
Fäller du ut armarna kan du nästan flyga som havsörnarna som cirklar där uppe. Det är en upplevelse. Då är Hyppeln lika vild som vacker.
Bland fågelskådare och naturfotografer är Hyppeln ett välkänt utflyktsmål. Men de ofta långväga besökarna kommer till en ö som fortfarande är lite okänd och outforskad av allmänheten. Hyppeln är inte så stor, men det finns gott om plats för alla besökare.
Utsikten
Det finns flera lättillgängliga utsiktsplatser. Du ser Vinga och, om du vänder dig 180 grader, Marstrand med Carlstens Fästning. Två av landets mest kända landmärken för sjöfarare från samma utkik.
Rakt västerut ligger Skagen (kanske kan du sikta fyren en riktigt klar dag).
Du ser Pater Noster, Stora oset, kryssningsfartyg och fritidsbåtarnas segel. Om ljuset är rätt och horisonten knivskarp ser det ut som de stora containerfartygen på rad längst där ute svävar.
Har du riktigt tur ser du tumlare.
Upp till öns högsta topp Storevale, där Fortet ligger, har det byggts en ny väg. Det är en brant promenad, men den stora fina utsiktsaltanen är väl värd mödan.
Faunan
Faunan är speciell med frikostig och färgrik blomsterprakt vår, sommar och tidig höst. Vallmo och Bohusläns landskapsblomma Vildkaprifol förstås. Men också många andra växter som utmärker det karga landskapet på bohuskusten.
I Öckerö kommuns naturguide kan du läsa mer om Hyppeln och grannöarna Rörö och Källö/Knippla:
”Hyppeln bjuder på en varierad kuststräcka med stor artrikedom av växter och fåglar. Här vandrar du över örtrika torrängar, hällmarker, ljunghedar och våtmarker. I nordöst ligger den långgrunda sandstranden ”Sandtången” som bjuder in till härliga bad. Fortsätter man norrut runt udden går man över hällmarker där det finns små fattigkärr med orkidéer. I dammar och våtmarker lever mindre vattensalamander och snok.
Utmed stigen på Hyppelns västsida finns naturfenomenet den kluvna stenen. Här finns också en liten våtmark där det växer gott om myrlilja. På väg söderut passerar du ett större klapperstensfält.
Exempel på växter du kan få se är brudbröd, knutört och granspira. Precis som Rörö är Hyppeln en bra fågellokal med sträckande fåglar under vår och höst.”
Marina miljön
Spåren från istiden är tydliga och fantasieggande. Men glöm inte bort att undersöka de marina miljöerna med sina höga naturvärden. I de grunda havsvikarna finns tång, musslor, snäckor, fiskar och en myriad av andra organismer. Här hittar fåglar mat och fiskyngel finner skydd från det öppna vattnets faror.
Novemberrusket
Sommaren på Hyppeln är förstås helt underbar. Men alla årstider bjuder på speciella upplevelser. Om du är äventyrare, naturälskare eller bara öppen för nya intryck rekommenderar vi en tripp till Göteborgs norra skärgård i november.
Då kan havet ligga som en spegel. Dis och dimma trollbinder oss. Men det kan förstås också ösregna på tvären, och vågorna piskar in.
Det är då skärgårdslivet är som mest dramatiskt, och det är omöjligt att inte tänka på människorna som har bott här och livnärt sig på havet genom århundraden. Så levande, så vild och så vacker. Så krävande och så givande. Ett hårt liv. På en så vacker plats.