”Vild och vacker ö”
När Göteborgs-Posten våren 2020 tipsade om västkustens bästa promenadstråk tog Hyppeln hem förstaplatsen. Motiveringen säger mycket om det intryck många besökare brukar vittna om: ”Vandringen runt Hyppeln längst ut i Göteborgs skärgård är helt makalös. Det är en vild och vacker ö, med lång obruten horisont 180 grader ut över havet. Helt oslagbart!” (Anders Hilmersson)
Slingan runt Hyppeln är iordningställd för att vara framkomlig även med barnvagn. Den är omkring tre kilometer lång och ger möjlighet till många avstickare ut bland klipporna längs vägen. Eller en lite mer krävande tur upp på öns, och kommunens, näst högsta topp där du kan njuta av den storslagna 360-gradersutsikten över hela Göteborgs norra skärgård.
Slingan passar förstås också toppenfint för en joggingtur i storslagen miljö.
Däremot går det inte att köra bil eller andra motorfordon på slingan.
Med jämna mellanrum finns utsiktsbänkar och på en del platser även grillplatser med bord. Längs med slingan följer du den livliga fritidsbåt-trafiken inomskärs och njuter av de betagande vyerna över västerhavet.
Här kan du ta in västkustens mest kända landmärken, Vinga fyr och Carlstens fästning på Marstrand, i samma oslagbara panoramavy.
Du vandrar i en sagolik natur med rullstensåsar, små skogspartier, hällar som bär historia från istiden och ett rikt fågelliv. På den nordöstra sidan ligger Hyppelns fina sandstrand.
1 Se solen gå ned i Västerhavet
På västra sidan kan man verkligen fångas av naturens element. På hösten slungas vattenkaskaderna i stormvindarna. Under sommarkvällarna visar sig en fantastisk brinnande himmel när solen sjunker ned i västerhavet. Ta med kaffekorgen, promenera ut till gamla fotbollsplanen och sätt dig och njut av skådespelet.
Tyvärr får man inte elda och grilla direkt på bergen. När torka råder – tänk på brandrisken!
2 Gamla fotbollsplanen
Vänd blicken mot sydväst och se det stora blocket som slungades upp av havet på klippan under en nyårsstorm 1951. På gamla fotbollsplanen kan du numera möta modellflygentusiaster. Nya fotbollsplanen, som ligger mellan husen och berget, invigdes 1985. Bakom stugan vid fotbollsplanen finns en lekplats. När du blickar ut mot väster ser du Hätteberget och Marstrand i norr, Stora Pölsan i väster och Vinga fyr i söder.
3 Sockertoppen
I norra änden av den gamla fotbollsplanen reser sig en ståtlig sten som ser ut som en gammaldags sockertopp. Viss tvekan råder om namnet, men Sockertoppen nämns i en karta som godkänns av Lantmäteriet 1984.
4 Djur och natur
Rullstensåsarna längs nordöstra sidan bildades vid senaste istiden. Det finns flintavslag från tidiga jägare, som antagligen kom ut när isen låg för att jaga säl och annat vilt. Förutom den rikligt blommande kaprifolen, slånbär, nyponbuskar och många andra arter, finns sällsynta och vissa fridlysta växter som strandkål, strandvallmo, marrisp, gul svärdslilja, klockljung och den blå kustgentianan. Det finns även en köttätande växt som heter Sileshår.
5 Stenröset på Gärsslätta
Här kan man se Jättehuvudet, vänd blicken mot norr och se om du ser ansiktet!
6 Klyvna stenen
Det finns två teorier om denna sevärdhet. Den ena är en skröna och säger att ”blixten slagit ner i den”. Den andra är lite mer ur vetenskaplig synvinkel och beskriver hur isen sprängt isär stenen. Oavsett vilken teori du tror på så känn på de släta sprickytorna och begrunda den språkliga skillnaden mellan att vara kluven, på fastlandet, och klyven på Hyppeln!
7 Sandtången
Den kommunala badstranden ligger på nordöstra sidan av ön mot Rörö. Stranden är långgrund med en brygga med badstege och en flotte för de som vill ha djupare vatten. Här finns också en toalett. Platsen där bryggan ligger kallas för Gule Udde.
8 Storevale
Högsta punkten på ön ligger 43 meter över havet. 1941 byggde militären en anläggning för radiospaning här. Ett tiotal inkallade grabbar kom hit för att bidra till försvaret av Göteborg. Några gifte sig och blev kvar på Hyppeln. Läs mer om Fortet.
Öckerö kommun har tagit fram en naturguide med stöd av LONA-bidrag från Naturvårdsverket, Den beskriver öarnas vackra natur och dess skatter. Ladda ner Öckerö kommuns Naturguide i PDF-format
Alla foton: © Isabel Bjurmalm
Missa inte slingan på vintern
Snö är inte så vanligt på Hyppeln, och när den kommer är slingan lite svårare att gå. Men det är inte mycket som slår en kylig, solig snöig dag i skärgården.