Tantparkour på Hyppeln: En Lekfull Träning för Alla

Här ute på vår lilla ö, där väder, vind och de karga klipporna likt en trogen följeslagare alltid är närvarande, har en ny trend gjort sitt intåg – tantparkour. Men hur föddes egentligen idén till denna lekfulla träningsform och vad innebär den?

Det hela började när Caisa Wiberg, en genuin höpplare med en förkärlek för glädje och gemenskap, snubblade över reels i sitt sociala flöde. Där fick hon syn på damer som utförde tantparkour och insåg att glädjen och modet som de utstrålade var smittsamt. Att se människor våga vara sårbara och utmana sina gränser lockade henne. Där och då väcktes tanken – varför inte starta något liknande här på Hyppeln? Varför bara sitta och titta på mobilen när man själv kan delta?

Så, med en spontanitet som är svår att ro iland annat än på våra små öar, lade Caisa ut ett inlägg på Hyppelns anslagstavla. Responsen var överväldigande positiv. Och så började det – varje onsdag klockan 17.30 samlas en brokig skara höpplare för att utforska öns kullar och klippor tillsammans.

Men vad är då tantparkour? Begreppet myntades av Maria Ringsén, en modig själ som en dag bestämde sig för att hoppa över en fjällbäck trots att hon egentligen inte vågade. Detta ögonblick ledde till en reflektion över de hinder vi ofta sätter upp för oss själva i vuxen ålder. Och där föddes tantparkouren – en lekfull återupptäckt av sådant vi kanske slutat med som vuxna: klättra på stenar, balansera på stockar, eller kanske åka kana ner för trappräcken. Det handlar om att utforska terrängen bredvid den vanliga promenadstigen, att låta leken guida oss tillbaka till en tid av äventyr och spontanitet.

Genom tantparkour tränar man inte bara kroppen utan även själen. Balans, smidighet, styrka, kondition och koordination är bara några av de färdigheter som utvecklas, samtidigt som den mentala styrkan stärks. Och det bästa av allt? Det kostar inget och kräver inga förkunskaper. Hela poängen är att ha roligt tillsammans och att våga vara precis den man är.

Så om du någonsin strosar runt på Hyppeln en onsdagskväll och ser en grupp entusiastiska människor som hoppar, klättrar och skrattar tillsammans – var inte rädd för att gå med. För här på Hyppeln är alla välkomna till tantparkourens glädjefyllda värld.

Foto: Caisa Wiberg (Modell: Carolina Erlandsson)