Här är bluesens ambassadörer på Hyppeln

Krogar byter ägare ibland, men traditioner kan ändå hållas vid liv. Tre kvällar i slutet av juli är det åter dags för svängig levande bluesmusik på Stora Oset.

Om du går över Hyppelns hamnplan en sen julikväll, och det kanske råkar regna, kan det vara mörkt, tyst och lite tomt. Men längst bort i hamnen ser du ett litet hus med ett varmt gott sken genom rutorna.

När du kommer lite närmare ser du hur hela huset liksom skakar och hoppar. Taket lyfter lite. Sedan möts du av musiken som strömmar ut. Det är blå toner, tolv takter, ett vansinnigt stort sväng – och en publik som aldrig mått bättre.

Du har kommit fram till restaurang Stora Oset, och en av de traditionella juli-spelningarna med Bluesambassadörerna.

– Det är sjunde året nu. Det är speciella spelningar på Hyppeln, det har varit många roliga grejer under åren. Det brukar dyka upp gäster från stan också, som hoppar in, säger Bertil Löfdahl, som leder Bluesambassadörerna.

– Och på lördagarna brukar ju Hôpplarna komma ner också. De kommer loss ordentligt. Det är kul. Det är ett riktigt party.

Ni kör tre Springsteengig på tre timmar, tre kvällar i rad, för en fullsatt arena?

– Haha, ja, lite så är det kanske, säger Bertil Löfdahl.

– Jag bor ju på samma gård som Håkan Hellström och när han körde sina Ullevispelningar senast varnade jag honom för att det kanske skulle bli lite glest, för vi spelade ju på Hyppeln samtidigt. Han garvade också.

Så han är inte en av gästerna nu till helgen?

– Håkan? Nej, han brukar vara försiktig med sådant.

Bluesambassadörerna heter till vardags Berras Bluesorkester. Det är samma musiker och samma svängiga, gungiga och soulbetonade blues på repertoaren.

– Men vi kör kanske lite annat kul också på Hyppeln, än vad vi brukar spela med Berras Bluesorkester, säger Bertil Löfdahl.

Vilken typ av blues spelar ni?

– Man kan nog säga att vi hamnar åt det svängigare BB King-hållet. Vi gör det gärna lite dansvänligt också. Det blir en och annan soulballad också.

Det blir inga ledsamma låtar då?

­– If you can`t dig the blues you got a hole in the soul. Nej, blues är inte bara vemod, det är musik som rymmer alla känslor.

I orkestern finns några av veteranerna på Göteborgs bluesscen. Det är rutinerade musiker som alla återfinns i flera olika konstellationer och olika sammanhang. De har spelat med många av de största svenska namnen i branschen, och med turnerande amerikanska stjärnor.

Spelningarna på Hyppeln började av en slump.

– Vår dåvarande trummis Janne Kvarnström och hans fru Annika kom till Hyppeln med sin båt. De började snacka med Maria som drev krogen då, och kom överens om att vi skulle spela. Sedan har det fortsatt när Alexander och Andreas tagit över. De är driftiga och har verkligen satsat på stället.

Bluesambassadörerna spelar på Stora Oset torsdag 27 juli, fredag 28 juli och lördag 29 juli. Med start 20.00.