Hyppeln bjuder på fyra premiärer

En dygnetrunt-öppen affär, säsongsöppning av Stora Oset – och aktivitetsplatsen med den färgglada träbåten som kan bli barnens nya favorit. Det händer mycket på Hyppeln. Och 10 juni slår Fortet upp portarna för allmänheten.

Aktivitetsplatsen i Viga är först ut av vårens och försommarens premiärer på den lilla välkomnande skärgårdsön som allt fler nu börjar upptäcka. 1 maj arrangerar Samhällsföreningen invigningskalas med festis, fika och tilltugg.

Platsen har förutsättningar för att bli en familjefavorit. Den fina gamla träbåten, som har korsat de sju haven många gånger för att slutligen komma till ro på gräsmattan på Hyppeln, bjuder in till fantasifull lek.

Nya små besättningar väntas mönstra på var dag, hela sommaren.

5 maj slår den fina skärgårdskrogen Stora Oset upp dörrarna för säsongen. Inför öppnandet har bland annat restaurangköket renoverats. Men gästerna kommer även tas emot på en stor nybyggd uteservering.

Du kan läsa mer på Stora Osets hemsida.

Helgen 13-14 maj är det dags för nyöppning av Hyppelns affär och café – Hökeriet.

Nytt för i år är att det blir möjligt att handla dygnet runt med självservice på obekväma tider. Det görs i samarbete med företaget bakom butikskonceptet Lilla Landet.

När det inte är bemannat kan kunderna logga in med bank-id, plocka sina varor och betala vid utcheckning.

Nysatsningen innebär att utbudet av varor ska förbättras jämfört med hur det varit under lågsäsongen. Förhoppningarna är också att konceptet ska vara mer ekonomiskt hållbart för kooperativet som drivet Hökeriet, och att hamnens gäster och andra besökare ska uppskatta den utökade servicen.

Fortet på Hyppelns högsta topp blev en besöksattraktion redan förra året. Många besöker den stora altanen med den spektakulära 360-gradersutsikten över skärgården och Västerhavet.

I år tar Samhällsföreningen, som administrerar Fortet, nästa steg i att göra den militärhistoriskt intressanta platsen tillgänglig för besökare.

Under våren pågår arbete med att ta upp ytterligare siktluckor i övre bunkern och komplettera utställningen med ännu fler tidstypiska föremål.

Än så länge finns åtta datum satta för guidade allmänna visningar av Fortets innandöme. Då kommer det också att finnas kokvagn med enklare förtäring på plats.

Beroende på besökstrycket blir det visningar både 12:30 och 14:00. Premiären är planerad till 10 juni. 

Övriga visningstider hittar du i vårt kalendarium ”Händer på Hyppeln”.