Ulf och Marie sopade Boulebanan med Röröteamet

Finalen i Allan Cup – även kallad det inofficiella världsmästerskapet i Boule – blev en enkel match för team Ulf och Marie, som är ett av Hyppelns många professionella Boule-lag i världseliten. De sopade banan med ett väl kämpande gästande team från en lite nordligare grannö.

Med utklassningssiffrorna 13-7 i finalen tog sommarhôpplarna Ulf Antonsson och Marie Malmström hem årets Allan Cup. Tävlingen, med 32 anmälda lag och 64 spelare, avgjordes på Hyppeln lördagen 5 augusti.

Team Thomas och Jörgen från Rörö gjorde dock en strong tävling och tog sig hela vägen till finalen sent på lördagen. Där blev det emellertid tvärstopp mot ett övermäktigt motstånd. 

Bragdbronset gav eko

Bronset togs hem av det heroiskt kämpande Hyppelnteamet Gustav och Mattias. Deras insats gav eko i hela den internationella boulevärlden och firades till långt frampå småtimmarna.

Efter Gustavs och Mattias bragdbrons betraktades årets omröstning om Jerringpriset som en ren formalitet. Jerringpriset är som bekant folkets pris till landets mest uppskattade idrottsutövare. 

”Ring inte oss. Vi ringer er”, lär Radiosportens chef ha sagt direkt efter finalavgörandet.

På söndagsförmiddagen omprövades dock detta hastigt tagna beslut i samband med att den svenska landslagsmålvakten Zećira Mušović höll nollan i åttondelsfinalen mot USA i fotbolls-VM.

Sista ordet lär ännu inte vara sagt i denna fråga.

Direkt efter slutspelet på Hyppeln bestämde sig Svenska Dagbladets bragdjury för att ställa in årets jurysammanträde. Medaljen kommer att hamna på Hyppeln. Konkurrensen är i stort sett obefintlig, om inte det svenska damlandslaget lyckas ta guld i det pågående VM-slutspelet i Australien.

”Men kulan har redan varit så högt i luften som den kan komma”, kommenterar juryns ordförande A Johansson.

30-årig tradition

Boulecupen är en drygt 30-årig tradition som startades av Hyppelns dåvarande krögare på tidigt 1990-tal. Det har blivit ett evenemang som samlar inte bara hôpplare, utan även lockar deltagare från andra delar av Göteborgs skärgård, och drar en glad och engagerad publik.

Kooperativet Hökeriet, som står bakom affären på ön, står för grillningen och korvförsäljningen under den långa tävlingsdagen.

Allan Cup har blivit ett trivsamt och uppskattat årligen återkommande inslag i sommarlivet på den vackra lilla ön. Veckorna före tävlingsdagen ligger de mest etablerade bouleteamen i hårdträning på Hyppelnbanorna.

När Annette Axelsson Bokstad tog över krogen Rökeriet 1995 tog hon också över bouletävlingen, och har varit den drivande kraften bakom evenemanget sedan dess.

På den tiden låg Hyppelns boulebanor bakom restaurangen, där återvinningen nu ligger. Sedan flyttades banorna till Hyppelns hamnområde där Allan Muskantor upplät sin mark. Det är till Allans minne tävlingen har fått sitt namn.

Den nye markägaren Urban Bothén ser nu till att boulesporten kan fortsättas utvecklas på Hyppeln. Till årets tävling har banorna rustats upp och är i toppskick.

Mästarnas mästare

Enligt obekräftade uppgifter är både vinnarna i Allan Cup och det heroiskt kämpande bronslaget nu högaktuella för SVT-succén Mästarnas Mästare säsongen 2024.

Programmet spelas som vanligt in på Sandtången och Gamla fotbollsplanen, men kommer förstås, också som vanligt, att marknadsföras som att det är gjort i Kroatien eller någon liknande utländsk turistkopia av Hyppeln.