Hökeriet laddar för högtryck

Nu fylls hyllorna i Hyppelns affär på med nya varor. Lördagen 13 maj nyöppnar Hökeriet i Lilla Landets regi – med möjlighet att handla det man behöver från tidig morgon till midnatt.

Hökeriet på Hyppeln förbereder sig för en sommar med högtryck. Ann-Britt, Eva, Barbro, Dana med flera frivilliga är fullt sysselsatta med att packa upp varor och fylla på i butikens hyllor. 

Utbudet har nog varit en smula torftigt under vintern och våren. Men nu nystartar butikssatsningen på Hyppeln. Och det sker med helt nya förutsättningar.

På lördagen 13 maj återinvigs affären. Då kommer bland annat Michael David från samarbetspartnern Nya Landet vara på plats för att hjälpa kunder till rätta med de nya rutinerna.

– Lilla Landet är inriktat på självbetjäning med hög tillgänglighet i stadsmiljö – nära där kunderna bor. Vi har butiker i Majorna och Toltorpsdalen, och har fler på gång under året. Så Hyppeln blir en intressant test för oss av hur konceptet fungerar utanför städerna, jag tror starkt på att det kommer att funka, säger Michael David.

Öppet från tidigt till sent

Genom Lilla Landets koncept för självbetjäning får Hyppeln nu en dagligvaruaffär som är öppen från fem på morgonen till 24.00. Alla veckans dagar.

Det innebär stora fördelar bland annat för båt- och husbilsfolket, men också för alla bosatta och fritidsboende.

– Tillgängligheten är viktig för våra kunder. Och på Hyppeln åker många till jobbet med färjan tidigt på morgonen. Därför vill vi att det ska gå att handla både tidigt och sent, säger Michael David.

Ingen som tar betalt

Alla tidigare kunder kommer kanske inte att känna sig bekväma med nyordningen till att börja med. För till ”nya” Hökeriet släpps kunderna in med bank-ID. Det finns ingen personal som tar betalt. När man handlar skannar man sina varor själv och betalar med kort. Kameraövervakning inne i butiken ska förhindra stölder.

– Vi vet att det kan finnas kunder på Hyppeln som inte har bank-ID. I så fall kommer det att gå bra att ansöka om ett särskilt medlemskort som man blippar sig in med, säger Annette Axelsson Bokstad i kooperativets styrelse.

Butikens sortiment kommer att påverkas av hur mycket och vad kunderna efterfrågar. Men i princip finns allt tillgängligt – om det finns tillräckligt stor efterfrågan. Lilla Landet använder stora Dagab som leverantör.

Inför invigningen ser det lovande ut på alla välfyllda hyllor.

– Det kommer att finnas ett brett utbud. Frukt och grönt, basvaror och mejeriprodukter. Som i en välsorterad närbutik, säger Michael David.

Blir det dyrt att handla på Hyppeln?

­– Prisnivån kommer att vara lite högre än hos de stora kedjorna. Men det ska inte svida att handla hos oss. Vi vill ju hålla butiken levande. Vi kommer också att köra med kampanjer och erbjudanden.

Men hur blir det till vintern?

– Högsäsongen är förstås viktig för oss, men vi har fokus på att hitta en stabilitet även till vintern. Ett av Hökeriets problem har nog varit att kunderna inte har kunnat lita på att det finns varor inne när man behöver dem. Tillförlitligheten blir viktig, och vi satsar på att bygga upp förtroendet, säger Michael David.

Har du någon egen anknytning till Hyppeln?

– Nej, jag hade faktiskt inte varit där tidigare. Men det är verkligen en jättefin ö, jag börjar känna hur Hyppeln växer i mitt hjärta.

Söker personal till hamnen och caféet

Även om tillgängligheten till affären och sortimentet förbättras kan en lite tråkigare effekt av förändringen vara att den sociala kontakten med butikens personal och andra kunder riskerar att gå förlorad. Men Hökeriets ambition är att bemanna butiken vissa tider under sommaren, och försöka hålla igång caféverksamheten i samarbete med Hamnen.

– Vi letar fortfarande efter personal, och vi hoppas att få till ett fungerande schema där frivilliga som vill ställa upp och hjälpa till med olika uppgifter i butiken enkelt kan boka in sig, säger Annette Axelsson Bokstad i Hökeriets styrelse.

Hon påpekar samtidigt att Hökeriet med Eivors hjälp fortfarande kommer att ha kvar paketutlämningen på tisdagar och fredagar.