Föredrag 13 juni: Därför lades minorna i Skagerack

Under Andra världskriget hade Hyppeln en utsatt position i Västerhavet. I april 1940, efter angreppet på Danmark och Norge, minerade tyskarna Skagerack. 13 juni arrangerar Fortet på Hyppeln en föreläsning om denna dramatiska del av öns och Sveriges historia.

Den så kallade Skagerackspärren splittrade i praktiken den svenska handelsflottan i två delar och isolerade Sverige från världshaven via Skagerack. Det gjorde landet i praktiken beroende av det krigförande Hitlertyskland för sin export och import.

13 000 minor lades i den yttre delen av Skagerack. Tyska kustartilleribefästningar etablerades i Hanstholm på Jylland och Kristiansand i Norge. Samtidigt patrullerade bevakningsfartyg för att hindra fartyg att komma igenom spärren nattetid. 

Marinofficer föreläser

13 juni arrangerar Fortet på Hyppeln ett föredrag om minkriget och Skagerackspärren under krigsåren.

Den före detta marinofficeren Jan Eric Knutas föreläser. Efter föredraget ordnas besök på Fortet om intresse finns. En mindre avgift tas ut.

Föredraget startar 14.30 i HIK:s klubblokal.

Jan Eric Knutas, som är en välkänd kommunpolitiker i Kungsbacka (L), har tidigare berättat i Kungsbackaposten om sin familjs plågsamma erfarenheter från tiden som svensktalande minoritet i Stalins Ryssland. Hans far föddes i Gammelsvenskby, som på den tiden tillhörde Ryssland. Numera är orten en del av Ukraina, med tio mil till ryska gränsen.

1929 kom Jan Erics far till Sverige genom Röda Korsets försorg.

Med sin familjebakgrund och sina yrkeserfarenheter från den svenska marinen har Jan Eric Knutas förutsättningar för att sätta in dagens utveckling, med Rysslands angrepp mot Ukraina, i ett historiskt perspektiv.

– Jag är förstås väldigt intresserad av det som händer i Ukraina nu, där min släkt kommer ifrån. Jag läser och följer med allt som rapporteras därifrån, säger Jan Eric Knutas till hyppeln.com.

Fortet visas i sommar

Läs mer om Fortet på Hyppeln. På öns högsta topp, med 360 graders fri sikt över Göteborgs skärgård, ligger Försvarsmaktens gamla Mätstation 5 – i folkmun kallad Fortet.

Efter nyöppningen 2022 har Hyppeln, Göteborgs skärgård och Bohuslän fått en ny turistattraktion. 

Under sommaren 2023 arrangeras visningar av Fortet vid ett flertal tillfällen. Du hittar alla tider i Händer på Hyppeln.