Hyppelns hemsida har fått nya kläder

Nu lanseras Hyppelns nya hemsida. Den är resultatet av ett stort arbete med många inblandade, som påbörjades redan i somras.

På nya hyppeln.com finns mängder med information för besökare som söker ett spännande resmål i Göteborgs och Bohusläns skärgård. Så nära storstaden – men ändå så exklusivt mitt i Västerhavet.

Sajten fungerar också som en liten ”lokaltidning” för öns befolkning.

Stor ökning av läsningen

Intresset för Hyppelns hemsida har ökat dramatiskt år för år de senaste tre åren. 2022 visades cirka 52 500 sidor för 22 000 webb-besökare från hela världen. Det var en ökning med 14 procent sedan föregående år.

Det mest lästa innehållet fanns på sidorna ”Upplev Hyppeln”, ”Gästhamnen”, ”Mat och dryck” och ”Hur kommer man hit”.

Det tyder på stor efterfrågan på info om Hyppeln som resmål. Hemsidan är också det ställe nya gästhamnsbesökare går till för att få praktisk information om hamnen.

Men statistiken visar också att information om vad som händer i vardagen på ön uppskattas – och hur ön utvecklas på olika sätt.

Ett exempel är artikeln om hur utsiktsaltanen vid Fortet växer fram. Artikeln med rubriken ”Inge bygger Hyppelns nya attraktion” lästes 1 489 gånger. Den lockade läsare från många olika länder.

Hyppeln.com spelar en betydande roll för Hyppelns möjligheter att fortsätta vara ett levande skärgårdssamhälle. Men hemsidan fungerar också som ett skyltfönster mot omvärlden. Presentationen påverkar bilden av Hyppeln. Både hos människor som funderar på att besöka ön – och för beslutsfattare på olika politiska nivåer. Nu var det dags för ett rejält ansiktslyft. 

Sätter ljuset på öns utveckling

Mot den bakgrunden beslutade styrgruppen i det VGR-finansierade platsutvecklingsprojektet att satsa på en helt ny hemsida. Med ny design, mycket nytt innehåll, nya funktioner och en genomtänkt profil i syfte att stärka Hyppelns position i den hårda konkurrensen om besöksmål på Västkusten – och sätta ljuset på den positiva utvecklingen av ön.

Arbetet har bedrivits i en kommunikationsgrupp där Marthe Vakoufari varit sammankallande samt Eva Karlsson och Kenny Genborg medverkat. Detta arbete har skett i ideell form med många nedlagda timmar och i nära samarbete med bland annat Hamnföreningen, Hyppelns IK och Hans Sandholt som är redaktör för Hyppeln.com.

För designen, den tekniska utvecklingen och webb-bygget i WordPress svarar de erfarna utvecklarna Jonas Derne och Janne Sandin med webbyrån Webulosa.

En stor del av arbete har gjorts i teknikdelen av projektet. Det är sådant som inte syns utåt men som är betydelsefullt för hur hemsidan kan användas. Ett exempel är den ständigt uppdaterade väderinformationen som även ligger i sidhuvudet.

Men första steget i denna ganska komplexa process blev att mejsla fram vad Hyppeln står för, och vad som gör ön extra intressant jämfört med många andra skärgårdssamhällen.

Resultatet speglas nu i en ny logotyp för Hyppeln som jobbades fram tillsammans med illustratören Johannes Nygren.

Tre ord sammanfattar

Hyppelns speciella värden kokades ner till tre ord: Vänlig (för sin välkomnande befolknings skull), Vild (för sin dramatiska naturs skull) och Vacker (allt från solnedgångarna till, klipporna, fåglarna och växterna).

Bilder och texter förmedlar en lust att utforska en pärla som de flesta göteborgare inte ens hört talas om.

Upplevelsen av Hyppeln sammanfattades i en text som du hittar här.

Därefter byggdes både innehåll och funktioner från denna utgångspunkt.

Kommunikationsgruppens förhoppning är att denna profilering och den nya logotypen nu ska vara en stabil grund att stå på för all utåtriktad kommunikation om Hyppeln och de olika projekt som drivs på ön.

Hör av dig med tips

Men, som alltid, när en ny hemsida ser dagens ljus kommer det att finnas anledning till fortsatt förändring. Rapportera eventuella fel som du hittar. Det kan vara länkar som inte fungerar, språkfel, faktafel eller svårigheter att hitta materialet. Mejla direkt till k@kennygenborg.comeva.agneta.karlsson@gmail.com eller hans.sandholt@gmail.com.

Hör även av dig med tips och fakta om vad som händer på ön. Hemsidan har ett kalendarium som ska fyllas med innehåll.

Det är också ytterst viktigt att fakta uppdateras. Till exempel om öppettider förändras i butiken, eller priserna i gästhamnen ändras. Om de många besökarna ska uppfatta hemsidan som relevant måste fakta vara korrekta.

Redaktörerna kommer att vara beroende av att sådan information lämnas vidare direkt.

Och skulle du själv vilja vara med och bidra till arbetet med att göra Hyppeln känt i världen – och samtidigt få personlig utveckling på området webb/media och kommunikation. Då är du varm välkommen att höra av dig till kommunikationsgruppen.

Varsågod, så här presenterar vi Hyppeln för världen.