Hyppelns Natur- och Parkförvaltning slog till igen

När Hyppelns föreningar gör gemensam sak går det undan. På några timmar röjdes Sandtången och området mot badplatsen rent från sly och taggiga nyponsnår. Och ändå hann man med en stunds trevlig fika och korvgrillning.

Röjsågarna och slaghacken gick varma – och några miljoner taggiga kvistar, sly och stora grenar samlades ihop, bars bort och kördes iväg. Ett 30-tal personer i olika åldrar hade hörsammat kallelsen att ta sig an uppdraget att röja på Sandtången denna septemberlördag.

De kom till ett av öns allra finaste områden ­– som höll på att växa igen med snår och sly ­efter den stora röjningsinsats som gjordes för några år sedan.

Efter fyra timmars hårt arbete lämnade de något som mer liknade Göteborgs skärgårds finaste park.

Arbetet gjordes som ett föreningsövergripande samarbete. I gänget som jobbade fanns människor från alla de stora föreningarna på Hyppeln. Samhällsföreningen organiserade arbetet, men där fanns även HIK:s medlemmar och styrelse, medlemmar i Hamnföreningen, Församlingshemmet, Hökeriet, Brf Kvibackeskären och andra frivilliga.

Fyra timmars hårt arbete på 30 personer motsvarar tre veckors heltidsarbete från en kommunal parkskötare – eller mer – så tillsammans bildade de som ställde upp denna dag något som kanske kan kallas Hyppelns inofficiella Natur- och Parkförvaltning.

Det är långt ifrån första gången som Hôpplarna ställer upp och jobbar hårt tillsammans för att ta hand om och utveckla sin ö. De gör ett jobb som Öckerö kommun inte prioriterar. Men utan den här typen av helhjärtade ideella arbetsinsatser skulle ön vara betydligt mindre trivsam och välkomnande för såväl boende som besökare. Insatserna görs flera gånger om året, i de olika föreningarnas regi.